- 2 novembra, 2024
- No Comments
Vrbanski bograč (za približno 15–20 oseb)
Sestavine:
Meso:
-
1,5 kg divjačine (srna, jelen ali gams)
-
1,5 kg svinjine (pleče)
-
2 kg govejega bočnika (prvi v lonec)
Ostale sestavine:
-
3 kg krompirja (olupljen in narezan na kose)
-
500 g dimljene hamburške slanine s kožo
-
4 kg čebule (na drobno narezane)
-
4 glave česna (sesekljane)
-
500 g svinjske masti
-
300 g paradižnikovega konkaseja (olupljeni in sesekljani paradižniki)
-
2 žlici (ali vrečki) horgoške sladke mlete paprike
-
2 rdeči sveži papriki (narezani na kocke)
-
100 g domače vegete
Začimbe:
-
Svež ali sušen timijan, majaron, lovorjev list, rožmarin, brinove jagode
-
Šopek svežega peteršilja (sesekljan)
-
Sol, sveže mlet poper in čili po okusu
Za piko na i:
-
3 dcl kalvaričana (suho rdeče vino s področja Kalvarije)
Priprava:
-
Priprava mesa in slanine:
-
Meso nareži na večje kose (2–3 cm).
-
Slanino nareži na drobne kocke in popeči na polovici masti, da postane hrustljava. Nato jo odstrani in shrani.
-
-
Praženje čebule:
-
V velikem kotlu ali bograču raztopi preostalo mast. Dodaj čebulo in jo počasi praži na zmernem ognju, dokler ne postane zlato-rjava (potrpežljivo – to je osnova okusa).
-
Dodaj česen, svežo papriko, konkase in praži še nekaj minut.
-
-
Dodajanje mesa:
-
Najprej dodaj goveje meso in praži 10–15 minut.
-
Nato dodaj divjačino in po 10 minutah še svinjino. Praži, da se vse lepo zapeče in poveže z osnovo.
-
Potresi s sladko mleto papriko, dodaj domačo vegeto, sol in poper ter vse začimbe razen peteršilja. Premešaj.
-
-
Dolivanje tekočine in vrenje:
-
Zalij z vinom (kalvaričan) in po potrebi dodaj vodo, da prekrije sestavine.
-
Pokrij in kuhaj na nizkem ognju vsaj 2–3 ure, dokler meso ni mehko. Občasno premešaj in po potrebi dolivaj vodo.
-
-
Dodajanje krompirja in slanine:
-
Ko je meso skoraj mehko, dodaj krompir in popečeno slanino.
-
Kuhaj še približno 30–40 minut, dokler krompir ne postane mehak, vendar ne razpadel.
-
-
Zaključek:
-
Po okusu dodaj čili, peteršilj in po potrebi še sol ali vino.
-
Kuhaj še 10 minut brez pokrova, da se okusi povežejo in bograč nekoliko zgosti.
-
Postrežba:
Postrezi vroče z domačim kruhom, koruzno polento ali kar iz kotla.
Dober bograč je še boljši naslednji dan!
