Vrbanski bograč (za približno 15–20 oseb)

Sestavine:

Meso:

  • 1,5 kg divjačine (srna, jelen ali gams)

  • 1,5 kg svinjine (pleče)

  • 2 kg govejega bočnika (prvi v lonec)

Ostale sestavine:

  • 3 kg krompirja (olupljen in narezan na kose)

  • 500 g dimljene hamburške slanine s kožo

  • 4 kg čebule (na drobno narezane)

  • 4 glave česna (sesekljane)

  • 500 g svinjske masti

  • 300 g paradižnikovega konkaseja (olupljeni in sesekljani paradižniki)

  • 2 žlici (ali vrečki) horgoške sladke mlete paprike

  • 2 rdeči sveži papriki (narezani na kocke)

  • 100 g domače vegete

Začimbe:

  • Svež ali sušen timijan, majaron, lovorjev list, rožmarin, brinove jagode

  • Šopek svežega peteršilja (sesekljan)

  • Sol, sveže mlet poper in čili po okusu

Za piko na i:

  • 3 dcl kalvaričana (suho rdeče vino s področja Kalvarije)

Priprava:

  1. Priprava mesa in slanine:

    • Meso nareži na večje kose (2–3 cm).

    • Slanino nareži na drobne kocke in popeči na polovici masti, da postane hrustljava. Nato jo odstrani in shrani.

  2. Praženje čebule:

    • V velikem kotlu ali bograču raztopi preostalo mast. Dodaj čebulo in jo počasi praži na zmernem ognju, dokler ne postane zlato-rjava (potrpežljivo – to je osnova okusa).

    • Dodaj česen, svežo papriko, konkase in praži še nekaj minut.

  3. Dodajanje mesa:

    • Najprej dodaj goveje meso in praži 10–15 minut.

    • Nato dodaj divjačino in po 10 minutah še svinjino. Praži, da se vse lepo zapeče in poveže z osnovo.

    • Potresi s sladko mleto papriko, dodaj domačo vegeto, sol in poper ter vse začimbe razen peteršilja. Premešaj.

  4. Dolivanje tekočine in vrenje:

    • Zalij z vinom (kalvaričan) in po potrebi dodaj vodo, da prekrije sestavine.

    • Pokrij in kuhaj na nizkem ognju vsaj 2–3 ure, dokler meso ni mehko. Občasno premešaj in po potrebi dolivaj vodo.

  5. Dodajanje krompirja in slanine:

    • Ko je meso skoraj mehko, dodaj krompir in popečeno slanino.

    • Kuhaj še približno 30–40 minut, dokler krompir ne postane mehak, vendar ne razpadel.

  6. Zaključek:

    • Po okusu dodaj čili, peteršilj in po potrebi še sol ali vino.

    • Kuhaj še 10 minut brez pokrova, da se okusi povežejo in bograč nekoliko zgosti.


Postrežba:

Postrezi vroče z domačim kruhom, koruzno polento ali kar iz kotla.
Dober bograč je še boljši naslednji dan!