Srednje velika šarenka (postrv) v pečici

Sestavine:

  • 1 srednje velika šarenka (očiščena)

  • 2 ekološki limoni (ena narezana na rezine, ena za sok)

  • 1 žlica olivnega olja

  • 1 žlica masla

  • 100 g moke

  • 60 g soli

  • sveže mlet poper (po okusu)

Priprava:

  1. Pečico segrej na 200 °C.

  2. Šarenko operi in osuši s papirnato brisačo.

  3. Notranjost ribe rahlo posoli in popopraj. Vanjo vstavi nekaj rezin limone.

  4. V plitvem krožniku zmešaj moko, sol in poper.

  5. Ribe povaljaj v začinjeni moki, da se enakomerno obloži.

  6. Na ponvi segrej olivno olje in maslo, ter ribe popeci na vsaki strani 2–3 minute, da dobi zlato skorjico.

  7. Preloži jo v pekač, pokapaj s sokom ene limone in po želji dodaj še nekaj limoninih rezin.

  8. Peci v pečici še 10–12 minut, da je meso mehko in se zlahka loči od kosti.

Pesto iz čemaža in kozjega sira

Sestavine:

  • 1 šopek svežega čemaža (približno 50–70 g)

  • 1 ščepec dišeče perle (lahko nadomestiš s poprom v zrnu)

  • 150 ml olivnega olja

  • 30 g orehov (rahlo popečenih)

  • 30 g kozjega sira (mehki ali poltrdi)

  • 1 čajna žlička soli

  • 1 ščepec čilija (po okusu)

Priprava:

  1. Čemaž operi in osuš.

  2. V mešalniku zmešaj čemaž, orehe, dišečo perlo, sol, čili in kozji sir.

  3. Med mešanjem počasi prilivaj olivno olje, dokler ne dobiš gladkega pesta.

  4. Po potrebi prilagodi okus – dodaj še malo soli, čilija ali sira.

  5. Shrani v steklen kozarec in hrani v hladilniku do 1 tedna.


Postrežba:

Pečeno šarenko postrezi z žlico svežega pesta in po želji z novo krompirjevo prilogo ali pečeno zelenjavo.
Odlično se poda tudi s kozarcem suhega belega vina.

.