- 2 novembra, 2024
- No Comments
Srednje velika šarenka (postrv) v pečici
Sestavine:
-
1 srednje velika šarenka (očiščena)
-
2 ekološki limoni (ena narezana na rezine, ena za sok)
-
1 žlica olivnega olja
-
1 žlica masla
-
100 g moke
-
60 g soli
-
sveže mlet poper (po okusu)
Priprava:
-
Pečico segrej na 200 °C.
-
Šarenko operi in osuši s papirnato brisačo.
-
Notranjost ribe rahlo posoli in popopraj. Vanjo vstavi nekaj rezin limone.
-
V plitvem krožniku zmešaj moko, sol in poper.
-
Ribe povaljaj v začinjeni moki, da se enakomerno obloži.
-
Na ponvi segrej olivno olje in maslo, ter ribe popeci na vsaki strani 2–3 minute, da dobi zlato skorjico.
-
Preloži jo v pekač, pokapaj s sokom ene limone in po želji dodaj še nekaj limoninih rezin.
-
Peci v pečici še 10–12 minut, da je meso mehko in se zlahka loči od kosti.
Pesto iz čemaža in kozjega sira
Sestavine:
-
1 šopek svežega čemaža (približno 50–70 g)
-
1 ščepec dišeče perle (lahko nadomestiš s poprom v zrnu)
-
150 ml olivnega olja
-
30 g orehov (rahlo popečenih)
-
30 g kozjega sira (mehki ali poltrdi)
-
1 čajna žlička soli
-
1 ščepec čilija (po okusu)
Priprava:
-
Čemaž operi in osuš.
-
V mešalniku zmešaj čemaž, orehe, dišečo perlo, sol, čili in kozji sir.
-
Med mešanjem počasi prilivaj olivno olje, dokler ne dobiš gladkega pesta.
-
Po potrebi prilagodi okus – dodaj še malo soli, čilija ali sira.
-
Shrani v steklen kozarec in hrani v hladilniku do 1 tedna.
Postrežba:
Pečeno šarenko postrezi z žlico svežega pesta in po želji z novo krompirjevo prilogo ali pečeno zelenjavo.
Odlično se poda tudi s kozarcem suhega belega vina.
.
